Har du fokus på jobbet?Tips för att hålla fokus

Att sitta och jobba kan både vara lugnt och avkopplande men även väldigt splittrat. Hur gör man då för att hålla fokus på det man gör just nu? För att jag själv ska lära mig att hålla ögonen på det som jag jobbar med just nu så går jag efter några av mina egna riktlinjer. Kan tänkas självklara men hur har du det egentligen med dessa?

1. Ta bort det som distraherar dig

För att vara fokuserad och få dagens uppgifter utförda effektivt gäller det att ta bort allt som distraherar dig. Det kan vara notiser, texter och att ha din e-post öppen. Några tips är att stänga av meddelanden, stänga av telefonen och stänga alla webbläsarflikar som du har öppna men inte använder för tillfället.

2. Schemalägg några pauser

Att arbeta flera timmar i streck. Konstant arbete leder till utbrändhet men även till att du tillslut inte vet vad du gjort och inte gjort. Gå ifrån ibland och andas lite för att få en ny överblick över din arbetsdag, tid och ger dig mer fokus. Ta en paus från datorn och lägg in ett par mindre pauser på förmiddagen och eftermiddagen.

3. Ha ett flexibelt schema

Det är viktigt att ha lite öppna luckor i ditt schema och vara lite flexibel. Det kan vara saker som händer under dagen som du behöver fokusera på. Var realistisk när du lägger ditt schema för dagen/veckan.

4. Belöna dig själv

Att ge dig själv en liten kickoff, present eller belöning vid avklarade uppgifter gör att du fokuserar bättre också. Exempel om du klarar av de saker som jag prioriterat på förmiddagen och gjort det bra och levererat i tid så kan jag unna mig en god lunch på stan med kollegor. Eller varför inte en god kaffe från Espresso house på lunchpromenaden.

5. Hitta någon som motiverar dig